Cum îți declari veniturile independente la ANAF în 2024. Declarația Unică, explicată de Fisc

de: Ozana Mazilu
16 02. 2024

ANAF a făcut disponibilă pe propriul său site o broșură referitoare la Declarația Unică – Formularul 212, care vizează impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice.

Declarația Unica la ANAF

Potrivit informațiilor furnizate în broșura ANAF, Declarația Unică pentru anul 2024 trebuie completată și depusă de către persoanele fizice care au obținut venituri sau suferit pierderi, fie individual, fie într-o formă de asociere, atât în România, cât și în străinătate, și care sunt obligate să plătească impozit pe venit și contribuții sociale conform prevederilor Codului Fiscal.

De asemenea, trebuie să completeze și să depună Declarația Unică și persoanele fizice care nu au obținut venituri și care optează pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate.

Procedura de depunere a Declarației Unice 2024 se realizează prin mijloace electronice de transmitere la distanță conform legislației în vigoare, inclusiv prin intermediul serviciilor online disponibile pe portalurile www.anaf.ro și www.e-guvernare.ro, utilizând un certificat digital calificat. Alternativ, aceasta poate fi depusă în format fizic, direct la registratura organului fiscal sau prin poștă, cu confirmare de primire.

Vezi și: Declarația unică 2024 – cum îți declari veniturile la ANAF pe persoană fizică. S-a schimbat legea pentru toți românii care fac bani independent

De unde se descarcă

Versiunea actualizată a Declarației Unice 212, ce va fi utilizată pentru calcularea impozitelor pe veniturile din 2023 și pentru estimarea celor din 2024, se bazează pe mai multe acte normative, precum OUG 16/2022, Legea 142/2022, Legea 296/2023, OUG 115/2023 și Legea 412/2023.

Declarația Unică 2024 a fost supusă consultării publice de către ANAF și urmează să fie oficial publicată în Monitorul Oficial. Având în vedere termenul limită de depunere, stabilit pentru 25 mai, este de așteptat ca documentul să fie adoptat oficial în curând.

Taxele datorate de către persoanele fizice pentru veniturile independente includ impozitul pe venit (cu o cotă de 10%) și, după caz, contribuțiile la sănătate (cu o cotă de 10%) și la pensii (cu o cotă de 25%).

Pentru a vizualiza noul model al Declarației Unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (Formularul 212) pentru anul 2024, puteți accesa link-ul disponibil AICI.

Vezi și: Evită amenda de la ANAF. Ce trebuie să faci chiar acum